Slaapapneu betekent letterlijk ‘niet ademen tijdens de slaap’.

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis waarbij je vaak adempauzes neemt tijdens het slapen. Dit gebeurt minstens 5 keer per uur, de meeste mensen hebben twintig tot zestig adempauzes, daarom worden ze niet uitgerust wakker. Slaapapneu is een levensbedreigende aandoening die tot heel veel medische problemen kan lijden. Het kan zelfs het risico op een beroerte verhogen.

Ademstilstand of apneu (Grieks …, niet ademen) is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu is er geen beweging van de spieren betrokken bij de ademhaling en de longinhoud blijft in eerste instantie onveranderd.

Zeer luid snurken kan een teken zijn van deze ernstigere aandoening: obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Tong en kaakspieren ontspannen gedurende de slaap en blokkeren de ademstroom geheel of gedeeltelijk gedurende de slaap.

Uit het onderzoek van de Stichting Slaap Apneu Research is aannemelijk gemaakt dat er tenminste 500.000 patiënten in Nederland moeten zijn met slaapapneu. Slechts 80.000 daarvan zijn bekend en worden behandeld. Dat betekent ook dat 420.000 mensen de ziekte en klachten hebben, maar die dat die nog niet kunnen worden toegeschreven worden aan slaapapneu.

Slaapstoornissen ontregelen het gezin, het werk en de privétijd. Slaapapneu heeft een veel grotere invloed dan alleen “niet slapen”. Er ontstaan afwijkingen in drie essentiële systemen. Stofwisselingsstoornissen, stress-gerelateerde stoornissen en stoornissen in het psychosociaal en cognitief functioneren.

Overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk in het begin, maar longfunctiestoornissen, hart- en vaatziekten en langdurig ziekteverzuim in het vervolg. Stress en vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid maken het bonte beeld compleet. Het aantal ongevallen thuis, op het werk en in het verkeer dat direct aan de vermoeidheid ten gevolge van slaapstoornissen is toe te rekenen is aanzienlijk. Hoeveel is niet bekend.

Slaapapneu is gevaarlijk. Als het niet wordt behandeld kan men eraan dood gaan.

HealthCheck doet een vooronderzoek of er sprake kan zijn van slaapapneu.