Hart- en vaatziekten zijn ziekten van het hart en bloedvaten, zoals een hartinfarct of beroerte.

 

Diverse risicofactoren verhogen de kans op hart en vaatziekten. Sommige risicofactoren kunt u beïnvloeden, aan andere kunt u niets veranderen. Leeftijd is daarvan een voorbeeld. Met een ECG kunnen wij in een vroeg stadium constateren of er hartafwijkingen ontstaan zijn.

ECG

Een ECG is een grafische weergave van de elektrische activiteit in de hartspier. De letters ECG staan voor Elektrocardiogram. Het ECG is bekend als een ‘hartfilmpje’, hoewel het eigenlijk meer registreert dan in beeld brengt. Een ECG registreert de elektrische prikkel die de spiercelle
n in het hart laat samentrekken. De meeste hartziekten hebben gevolgen voor het prikkelgeleidingssysteem en laten daarom sporen na op een ECG. Om een hartinfarct snel te kunnen herkennen, is een ECG een belangrijk onderzoek. Een ECG geeft veel informatie over hartziekten. Is er wel sprake van een hartziekte? Of is het een onschuldige afwijking? Is het een hartritmestoornis of gaat het om een hartinfarct van jaren geleden? Een ECG heeft talrijke toepassingen. Bij een HealthCheck herkennen de cardiologen belangrijke afwijkingen op het ECG. Het werk van onze cardioloog heeft wel wat weg van het werk van een rechercheur. Door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te verrichten, verzamelt hij om te beginnen informatie. Om onnodige onderzoeken en onduidelijkheden te voorkomen, is de ‘eerste ronde’, met het vragen stellen en het lichamelijk onderzoek heel belangrijk.

 

Preventie heeft de toekomst

Er zijn steeds betere behandelingen voor hart- en vaatziekten. De dokter van de toekomst zal zich steeds meer bezighouden met het afremmen van slagaderziekte voordat de sluipmoordenaar heeft toegeslagen. Een succesverhaal is bijvoorbeeld het gebruik van cholesterolverlagers, die er mede voor gezorgd hebben dat het aantal doden door een hartziekte in de laatste jaren is afgenomen. Voorkomen van hart- en vaatziekten door goede informatie is de inzet van HealthCheck. Want preventie heeft de toekomst!