Iedereen in Nederland heeft recht op een gezond gewicht, om dit bepalen wordt gebruik gemaakt van de Body Mass Index (BMI).

BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. Het wordt gebruikt als indicatie of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de BMI berekend.

Hoe hoger de BMI hoe meer risico op gezondheidsproblemen. Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) lopen meer gezondheidsrisico’s. Zij hebben vaak een ongezondere leefstijl en leven daardoor korter dan mensen zonder overgewicht.

Je vermindert de gezondheidsrisico’s al door 5 tot 15% aan gewicht af te vallen.
Voor een persoonlijk voedingsadvies en vragen over een gezond gewicht en afvallen kunt u terecht bij een diëtist of een gewichtsconsulent.
Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de BMI berekend. We spreken van overgewicht bij een BMI hoger dan 25kg/m2 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30kg/m2.

Uw BMI zegt niets over hoe het vet over het lichaam verdeeld is. Bij de één zit het rond de middel, bij de ander op de billen en heupen.

Iemand met een goed BMI maar wel veel buikvet loopt gezondheidsrisico’s. Door de middelomtrek te meten weet men hoe het met het buikvet is gesteld. De middelomtrek is een maat voor de hoeveelheid vet in de buikholte. De middelomtrek is onafhankelijk van de lengte maar hangt nauw samen met de BMI en het totale gehalte lichaamsvet.

In Nederland is overgewicht aan het uitgroeien tot een ware epidemie. De meerderheid van de mannelijke bevolking (53%) heeft overgewicht. Bij de vrouwen is dat percentage 42%. Uit deze groep met overgewicht blijkt dat bij ongeveer 12% sprake is van een ernstig overgewicht (met een BMI boven de 30).