07 Feb

Administratie uitbesteden of zelf boekhouden?

Er zijn beide opties beschikbaar wanneer het gaat om de administratie van een bedrijf. Bedrijven kunnen hun administratie uitbesteden aan een extern bureau, waarbij deze het proces op verantwoorde en tijdige wijze uitvoert. Een andere optie is om de administratie zelf te doen, maar dit vereist tijd, expertise en discipline om het op een nauwkeurige manier te doen. Bedrijven moeten bepalen wat het beste bij hen past op basis van hun specifieke behoeften en budget.

De voordelen van zelf boekhouden

Er zijn verschillende voordelen aan het zelf boekhouden van een bedrijf. Hieronder staan enkele van de belangrijkste:

 1. Kostenbesparing: Het uitbesteden van administratieve taken kan duur zijn, vooral voor kleine bedrijven. Zelf boekhouden is een betaalbare optie die de kosten voor het bedrijf vermindert.
 2. Meer controle: Door zelf de boekhouding te doen, heeft het bedrijf meer controle over de financiële gegevens en kan het snel reageren op veranderingen in de financiële situatie van het bedrijf.
 3. Beter inzicht: Door zelf te boekhouden, krijgt het bedrijf een beter inzicht in de financiële prestaties en kan het beter beslissingen nemen over toekomstige uitgaven en investeringen.
 4. Gemak: Het is gemakkelijker om snel en efficiënt gegevens op te vragen en te analyseren als je zelf de boekhouding doet, in plaats van op externe hulp te wachten.
 5. Privacy: Door de boekhouding zelf te doen, houdt het bedrijf meer controle over de vertrouwelijke informatie en kan het beter zorgen voor de privacy van zijn klanten en zakelijke contacten.

Echter, het is belangrijk om te weten dat het zelf boekhouden ook uitdagingen met zich meebrengt, zoals het beheren van tijd en het verkrijgen van de juiste kennis en vaardigheden. Bedrijven moeten bepalen of ze deze uitdagingen aankunnen en of ze de juiste middelen hebben om de boekhouding op een nauwkeurige en tijdige manier uit te voeren.

Voordelen van boekhouding uitbesteden

Er zijn verschillende voordelen aan het uitbesteden van de boekhouding van een bedrijf aan een extern bureau. Hieronder staan enkele van de belangrijkste:

 1. Expertise: Externe bureaus beschikken over specifieke kennis en ervaring op het gebied van boekhouding, waardoor ze een betere en snellere service kunnen bieden dan bedrijven die zelf boekhouden.
 2. Tijdsbesparing: Het uitbesteden van de boekhouding geeft bedrijven meer tijd om zich te concentreren op andere belangrijke taken. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met beperkte middelen.
 3. Nauwkeurigheid: Externe bureaus hebben de juiste tools en middelen om de boekhouding op een nauwkeurige en tijdige manier uit te voeren, wat fouten en onnauwkeurigheden voorkomt.
 4. Fiscale voordelen: Externe bureaus beschikken over de juiste kennis van fiscale wet- en regelgeving en kunnen bedrijven daarbij helpen om fiscale voordelen te benutten.
 5. Stressreductie: Het uitbesteden van de boekhouding vermindert stress en bezorgdheid voor bedrijven, omdat ze zich niet meer hoeven zorgen te maken over administratieve taken en financiële verantwoordelijkheden.

Echter, het is belangrijk om te realiseren dat het uitbesteden van de boekhouding ook betekent dat het bedrijf minder controle heeft over de financiële gegevens en dat het geld moet uitgeven aan de service. Bedrijven moeten daarom goed overwegen of het uitbesteden van de boekhouding de juiste optie voor hen is en of het past binnen hun budget.

Wat kost administratie uitbesteden voor zzp en mkb?

Het kostenplaatje voor het uitbesteden van administratieve taken hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de complexiteit van de administratie en de gewenste frequentie van de service. Gemiddeld kan het bedrag voor zzp'ers en MKB'ers variëren tussen de €500 en €1500 per jaar. Het is echter aan te raden om quotes aan te vragen bij verschillende externe bureaus om een realistisch beeld te krijgen van de kosten. Het uitbesteden van administratieve taken kan een flinke investering zijn, maar het kan ook op termijn geld besparen door efficiëntere processen en de vermindering van fouten en onnauwkeurigheden.

3 tips voor het uitbesteden van je boekhouding

Het uitbesteden van je boekhouding kan een effectieve manier zijn om tijd en middelen te besparen, maar het is belangrijk om het proces goed aan te pakken. Hieronder staan drie tips die je kunnen helpen bij het uitbesteden van je boekhouding:

 1. Zoek een geschikte aanbieder: Zorg dat je een betrouwbare en ervaren aanbieder vindt die aansluit bij de specifieke behoeften van je bedrijf. Let bijvoorbeeld op het niveau van expertise, de prijs en de flexibiliteit van de aanbieder.
 2. Verkrijg duidelijke afspraken: Maak duidelijke afspraken over de scope en verantwoordelijkheden van de aanbieder. Zorg dat deze afspraken vastgelegd worden in een contract en leg eventuele problemen op voorhand vast.
 3. Stel regels voor communicatie en rapportage: Leg regels vast voor de communicatie en rapportage tussen jou en de aanbieder. Zorg voor regelmatige updates en rapporten om de voortgang van de boekhouding en de financiële situatie van het bedrijf te blijven monitoren.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je boekhouding op een efficiënte en betrouwbare manier wordt uitbesteed. Het resultaat zal een verbetering zijn van de financiële administratie en meer tijd voor andere belangrijke taken binnen je bedrijf.

Tussenweg: zelf boekhouding doen én boekhouding uitbesteden

Er is ook een tussenweg mogelijk waarbij je deel van de boekhouding zelf verzorgt en een deel uitbesteed. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je vertrouwd bent met de basisprincipes van de boekhouding, maar niet de tijd of de expertise hebt om de hele administratie zelf te verzorgen. Het uitbesteden van specifieke taken, zoals fiscale aangifte of jaarafsluiting, kan in dat geval zorgen voor een efficiëntere en nauwkeurigere verwerking van de boekhouding. Bedenk wel goed welke taken je zelf wilt doen en welke je wilt uitbesteden, en leg dit duidelijk vast in afspraken met een extern bureau.

+